Na szybko

By | 8 Luty 2021

 

 

Chleb na zakwasie ma to do siebie, że trzeba się na niego naczekać. Pewnym i uproszczonym zadaniem jest pieczenie chleba na drożdżach. Przygotowanie ciasta na chleb dzięki drożdżom trwa dosłownie chwile, krótsze jest również wyrastanie ciasta. A więc… mała zdrada ! W kubku rozkrusz 10 gram świeżych drożdży, wsyp łyżeczkę lub dwie cukru, łyżeczkę mąki, dolej do pół kubka letniej wody, zamieszaj. Do miski wsyp pół litra mąki pszennej typ 750, oraz pół litra mąki żytniej typ 720. Dodaj do mąki nieco oliwy z oliwek. Możesz posolić do smaku. Wlej do miski rozpuszczone drożdże, wymieszaj drewnianą łopatką, jeśli ciasto w dalszym ciągu jest jeszcze sypkie, dolej trochę wody. Posyp mąką blat stołu i wyłóż nań ciasto. Zacznij wyrabiać, zagniatając ciasto, a jeśli ciasto nadmiernie się klei, dosyp mąki. Wyrabiaj przynajmniej przez 7 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, otocz w mące i przełóż do miski przykrywając ją lnianym kuchennym ręcznikiem. Niech ciasto garuje przynajmniej pół godziny, ale im dłużej odpocznie, tym lepiej. Po tym czasie należy odgazować ciasto, zagniatając je kilka razy. Teraz masz wie możliwości: możesz ponownie uformować kulę ciasta i otoczyć w mące, przełożyć na blaszkę do pieczenia pizzy, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, albo do wysmarowanej tłuszczem i przyprószonej mąką formy do pieczenia, przełożyć wyśtuchane ciasto. Przykryj ciasto i zostaw formę do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopi C. Po upieczeniu chleba odczekaj 10-15 minut a następnie odkrój ciepłą piętkę.

 

 

One thought on “Na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *