HowTo zakwas

By | 20 Kwiecień 2020

 

Zakwassquare
Jak wyhodować zakwas?
Załóżmy że będzie to zakwas żytni z mąki typu 720. Rankiem, 1/5 szklanki mąki wsypać do najlepiej kamionkowego garnca, dodać tyle samo przegotowanej wody. Temperatura wody może być pokojowa. Zbyt wysoka temperatura zniszczyła by przyszłe dzikie drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką (tylko przypadkiem nie metalową, gdyż zakwas potrafi wejść w reakcje z metalem), po czym odstawiamy ganek w ciepłe miejsce. Następnego dnia powtarzamy czynność w tych samych proporcjach. Robimy tak prze siedem dni licząc od pierwszego dnia. Choć co nie którzy uważają że wystarczy dokarmiać zakwas przez 5 dni. Więc po tygodniu mamy gotowy zakwas do pieczenia chleba bądź na żurek. Jeśli planujemy kolejny wypiek chleba, warto zostawić trochę zakwasu, dzięki temu okres dożywienia zakwasu zmniejszy się.

One thought on “HowTo zakwas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *